utorak, 28. svibnja 2013.

Kada je Mrtvi kanal bio - živ

Prije stotinjak godina Mrtvi  kanal  bio  mjesto  svakodnevnog  intenzivnog  trgovačkog  prometa.  Sa  Kvarnerskih otoka  i  Primorja, ali i Dalmacij,  u  Mrtvi  kanal  su  brodice  dovozile  u Rijeku i na Sušak vino, maslinovo ulje, povrće i voće za  prodaju  ili daljnji  transport, a s druge strane te su iste brodice ukrcavale dobra za otoke i primorje koja  su  dolazila  zaprežnim  vozilima  iz  kopnenih  dijelova  Kvarnera.  Poznata  je  bila  na primjer,  ne  uvijek  legalna,  razmjena  soli  za  brašno,  ponuda  ribe,  maslinovog  ulja,  vina  i razmjena istih za alate,  proizvode od kože, tkanine, i slično. Neki kažu kako je vino koje se kupovalo sa barki u Mrtvom kanalu, počesto bilo razrijeđeno vodom iz njega!



Uz Mrtvi kanal se trgovalo, nalazilo okrijepu u mnogobrojnim gostionicama, susretali prijatelji a djeca igrala. Tu je bilo malo trgovačko središte (danas bi se reklo shoping centar), tu je bila carinarnica, skladišta, kalafati... A u njega su uplovljavale brodice i brodovi svih veličina. Prvo su to bili barke na vesla i jedrenjaci, nešto kasnije parobrodi i motorni brodovi. U to vrijeme Mrtvi je kanal zapravo bio – Živi kanal. Bio je jedno od središta grada, pravi mali mravinjak koji je vrvio životom!



A priča o Mrtvom kanalu je priča o Rječini ili točnije njezinom koritu. Rječina je nekad bila žila kucavica grada koji se prostirao s njezinih obala, a njezino ušće bila je sigurna luka. No Rječina je znala imati gadnu narav pa je voljela za jakih kiša poplaviti grad koje se uzdizao uz njezin tok. I tako je to bilo stoljećima. A onda je Rječina poplavila sve do Korza. I onda je nešto trebalo napraviti. A brižni gradski oci su odlučili da treba iskopati novo korito i tako primiriti Rječinu. Skupili su novčiće i 1854.-1855. iskopali to novo korito, a staro korito su pustili more. I na karti grada od tada stoji – Mrtvi kanal!




I od tada Mrtvi kanal postaje svjedok vremena. Šetnjom uz njega možemo saznati puno o povijesti Grada koji teče. Tu su kamene i željezne bitve uz koje su se vezali brodovi ispisane različitim jezicima. Tu je i granični kamen iz 1924, jer je njime išla državna granica. Tu je i okretni željezni most, tu je bila Bazzarigova fontana... Uz Mrtvi kanal smjestilo se i Hrvatsko narodno kazalište, Cassa Rossa. Tu je Kuća Adamić, najprije rezidencija obitelji Adamić, kasnije zgrada Hrvatske gimnazije (od 1881. do 1896.) a u njoj je 1906. Otvorena i prva stalna kinodvorana u Hrvatskoj.




Mrtvi kanal svjedočio je Krvavom Božiću 1920. Ali i Titovom govoru o ujedinjenju Rijeke. Tu je i spomenik oslobođenju. S Delte su riječki dečki odlazili na bojišta u Domovinskom ratu, zbog čega je upravo preko Mrtvog kanala i podignut Most hrvatskih branitelja. A na Delti je misu održao i blaženi papa Ivan Pavao II. A nekada su se i riječki mulci igrali lovice na barkama vezanim u Mrtvom kanalu! 



Kada zaživi projekt rijeka Waterfront, možda zaživi i ideja Udruge Pro Torpedo da se uz Mrtvi kanal izgrade pomorski i lučki muzej, akvarij i muzej na otvorenom te da cijeli prostor Mrtvog kanala ponovo postane – živ.

Nema komentara:

Objavi komentar