utorak, 26. ožujka 2013.

PRIČA O RIJEČKIM POŠTANSKIM MARKAMA (II. dio)


Da se falsificira novac, to sigurno znate. A znate li da se falsificiraju i poštanske marke? A jedne od najčešće falsificiranih poštanskih marki su one – riječke! Stvarno! Kako se naš grad imao (ne)sreću da bude zanimljiv mnogima, da se za ljubav ovog grada tuku mnogi, to se odražavalo i na mnogim segmentima života  ovog grada s obiju strana Rječine.



Poštanske marke tu su zanimljive, jer se iz njih može iščitati Zeitgeist – duh jednog vremena. Ili barem onaj duh vladajuće elite. A nama je u ovoj priči posebno zanimljivo razdoblje od 1918. do 1924. godine. To je razdoblje raspada velike dvojne monarhije, razdoblje Zanelle, D'Annunzija i konačnog pripojenja Kraljevini Italiji. U to vrijeme Rijeka je uz svoj novac tiskala i poštanske marke. Danas ove riječke marke možete pronaći u gotovo svakom filatelističkom katalogu na svijetu i to pod jedinstvenim nazivom – Fiume. Još je zanimljivije kako su te marke jako rijetke, prvenstveno zbog male naklade, i kao takve – jako tražene. A zanimljive su i zbog političkih poruka koje su se njima slale. I onda ne čudi što su one su jedne od najčešće falsificiranih poštanskih maraka u svijetu.



A za priču o markama, potreban je – povijesni okvir. 29. listopada 1918 Rijeka postaje sastavni dio tek stvorene Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Dan poslije, Talijansko Nacionalno vijeće pročitalo Proklamaciju o priključenju Rijeke Italiji. U ovoj šizofrenoj situaciju, ulogu arbitra preuzima Saveznička uprava,  a izvršnu vlast u gradu je preuzelo talijansko Nacionalno vijeće. Saveznička uprava, službeno nije htjela utjecati na riješenje riječkog pitanja te je zato donijela odluku da na poštanskim markama ne smije biti političkih poruka koje bi mogle utjecati na buduće rješenje.



I tako priča o Riječkim markama počinje 3. prosinca 1918. Tada mađarske marke, koje su do tada bile službene, postaju riječke jednostavnim postupkom – na njih se samo dodavao crni pretisak Fiume. I nije bilo politike. Međutim, na svim kasnijim izdanjima za vrijeme Savezničke uprave, ovo se nije poštovalo i sve marke su imale protalijanska obilježja.



Prve u potpunosti riječke marke tiskaju se početkom 1919. 30. siječnja 1919. tiskana je takozvana alegorijska serija. Neke su kasnije marke radili znameniti crtači, poput Leopolda Metlicowitza. Motivi na markama su: glava žene kao simbol Rijeke – kraljice Kvarnera, gradska Ura, simbol revolucije – Garibaldijev spomenik u Italiji i talijanska zastava u riječkoj luci, a crteže je izradio Riccardo Pitteri.



U sedmom mjesecu 1919. Na riječkim markama mijenja se natpis Fiume u Posta Fiume. Razlog za promjenu bio je poprilično zanimljiv. Naime, prvim riječkim markama zamjeralo se što na njima nije bilo jasno radi li se tu o vinjetama ili poštanskim markama. Još je zanimljivije da je, barem tako priča kaže, zahtjev za promjenu došao sa – sušačke strane Rječine!



12. rujna 1919. u Rijeku ulazi D'Anunnzio sa svojim arditima i tu će ostati do siječnja 1921. Kako se volio „petljati“ u sve, D'Anunnzio je osmilio marke povodom 1. godišnjice dolaska u Rijeku.  Marke su u četiri boje koje simboliziraju zelenu boju uniforme, crvenu boju krvi, oker boju zemlje i plavu boju neba, a motivi su: presjecanje čvora, donji dio Riječkog grba, glava žene – Rijeke mučenice i legionarski združeni bodeži. Crteže je prema zamisli d'Annunzija izradio Adolfo de Carolis. Ove marke su se, uz malo pretiska, koristile i na Rabu i Krku, tako da i oni imaju – svoje marke!



Najljepše marke su one Riječke države s riječkim motivima (venecijanska karavela, rimski luk, lik Svetog  Vida i rimski stup) i vedutom Rijeke iz 17. stoljeća. Crteže je izradio Guido Marussig.

A ovo su ujedno i bile posljednje riječke marke. Naime na njih je 1. ožujka 1924. dodatno tiskano Annessione all'Italia – 22.Febb.1924. i grb Kraljevine Italije povodom priključenja Rijeke Italiji.

Ovo je samo mali pregled riječkih maraka, jer je između 1918. i 1924. izdano ukupno 288 različitih maraka. Ako vas zanima povijest riječkih maraka, svakako posjetite www.fiume-book.net ili potražite knjigu odnosno stručni Priručnik Hrvatskog filatelističkog saveza Poštanske marke Rijeke, Fiume 1918.-1924., autora Ivana Martinaša. I svakako pogledajte filmiće istog autora u ovom postu.


Nema komentara:

Objavi komentar