srijeda, 27. ožujka 2013.

Ulicama moga grada... Ulica Fiorella La Guardie


On je karizmatični refermator, prvi Talijan koji je uspio ući u Američki kongres, bio je jedan od najomiljenijih njujorških gradonačelnika s čak tri mandata, tijekom kojih je poveo rat protiv korupcije, organiziranog kriminala i uspješno izvukao grad iz financijske depresije koja je tridesetih godina nagrizala SAD. Jedan od prvih njegovih poteza bio je nalog za uhićenjem Luckyja Luciana. Bio je poznat kao gradonačelnik-prijatelj siromašnih i obespravljenih koji je Veliku jabuku transformirao u moderan kozmopolitski grad zbog čega ga nazivaju ocem New Yorka, a njegovo ime, među ostalim, nosi i jedan poznati njujorški aerodrom, kao i srednja škola. I kakve veze ima ovaj newyorčanin sa Rijekom? I puno više nego što mislite! On je naime - Fiorello Henry La Guardia.



Mi u Rijeci po njemu imamo nazvanu jednu prometnu ulici, dva kafića i spomen ploču na Korzu 2, u kojoj je početkom 20. stoljeća djelovao američka konzularna agencija, gdje je kao američki diplomat djelovao od 1904. do 1906. Sve ono po čemu je postao poznat u SAD-u, dobrim dijelom je činio i u našem gradu. U dvije godine svog mandata, zauzimao se za organiziraniji odlazak i bolji tretman brojnih iseljenika koji su iz riječke luke odlazili u obećanu zemlju. Naime, Rijeka je tada imala direktnu parobrodsku liniju sa New Yorkom!



No njegove veze sa Rijekom i našim krajem su zapravo puno dublje. Mama mu je bila Židovke iz Istre dok je njegov otac, zajedno sa ženom i sinom, jedno vrijeme živio u Rijeci. Tu je stari gospodin La Guardia prijateljevao s Raymondom Willeyem, tadašnjim američkim konzularnim agentom, preko kojeg je u Generalnom konzulatu SAD-a kao namještenika zaposlio svojeg sina Fiorella, najprije u Budimpešti. Zahvaljujući znanju talijanskog jezika, Fiorello je po službenoj dužnosti 1904. godine premješten prvo u Trst, zatim u Rijeku.



S Riječanima se ponovno susreo 1917. godine u Milanu, gdje je kao bojnik američkog ratnog zrakoplovstva održao govor o potrebi produljenja rata sve do pobjede nad Centralnim silama. Od 1920. bio je i predsjednik Talijansko-američke republikanske lige, utemeljene radi okončanja pitanja Rijeke i njenog pripajanja Kraljevini Italiji, a 1922. zastupao je u međuvremenu proglašenu Slobodnu Riječku Državu u New Yorku. Za vrijeme II. Svjetskog rata istaknuo je svoj antifašizam i pomagao, koliko je mogao, i ove naše krajeve.



Zanimljivo je da se mladi Fiorello, za vrijeme boravka u Rijeci, aktivno bavio i različitim sportovima. I ne samo to, bio je član izvršnog odbora Cluba atletico Fiumano i igrao je za njega u obrani. Postoji sačuvan članak iz 1905. godine o susretu između nogometaša  Cluba atletico Fiumano i Zagreba, gdje se naš Cvjetko nalazi na popisu igrača. Nažalost, rezultat im nije išao u prilog - zagrebački klub pobjedio je u 4 tačke, a riečki u 3 – piše u članku. Čini sa da mu, barem taj dan, igra u obrani i nije bila najbolja!



I za sam kraj... Nadimak mu je bio Little Flower iliti Cvjetić, kao kao engleski prijevod njegova imena. Mi bi pak rekli Cvjetko! I da. O njegovom životu napravljen je i broadwayski mjuzikl Fiorello!. Eto ideje i za naše kazalište ;) A naš Cvjetko zaslužan je i za jedan odjevni predmet. Legenda naime kaže, da su se tange pojavile 1939. Razlog?  Naš Cvjetko je, kao gradonačelnik New Yorka odredio da se gole plesačice moraju nečime pokriti, a to nešto postalo je poznato kao – tange! 

Nema komentara:

Objavi komentar