ponedjeljak, 28. siječnja 2013.

Ulicama moga grada... Cambierijeva ulica


Jedna od onih ulica u kojoj je uvijek gužva i u kojoj uvijek možete vidjeti doktore, medicinske sestre i pacijente nije bez razloga nazvana Cambierijevom ulicom. Nije niti slučajno da se Cambierijevo ime selilo zajedno s riječkom bolnicom koja se do tridestih godina prošlog stoljeća nalazila na raskrižju ulica Fiorella la Guardia, Žrtava fašizma i Ciottine, a spoj tih triju ulica činio je trg koji je nosio Cambierijevo ime. A znate li uopće tko je bio taj Cambieri?



Punim imenom Gian Batista Cambieri ovaj liječnik u Rijeci počinje službovati kao  43-godišnjak, 1797. godine pa sve do svoje smrti 30. rujna 1838. godine. Njegovom zaslugom 1. lipnja 1823. godine na vrhu današnje Ciottine ulice otvorena su Gradska bolnica Sv. Duha i ubožnica. Cambieri je svojom oporukum, sav svoj imetak ostavio Gradskoj bolnici koja je osnovala zakladu Fondazione Cambieriana, iz čijih su se prihoda podmirivali troškovi dnevnih pristojbi siromašnih bolesnika Rijeke!




Cambieri se istaknuo u i liječnju bolesnika čiji su bračni i izvanbračni nestašluci u ono doba bili pogubni za njihovo zdravlje. Prvi je u svijetu opisao »morbus Skerlievo«, odnosno škrljevska bolest iliti još jednostavnije – sifilis i time stekao svjetsku slavu. Onda ni ne čudi što je u staroj riječkoj bolnici Sv. Duha osnovao dermatovenerološki odjel!




A kad već spominjemo bludobolje, evo još jedne zanimljivosti...

Prvi pisani spomen prostitucije nalazimo u Statutu grada Rijeke iz 1530. godine, gdje stoji da „bludnice, o kojima postoji javni glas i mišljenje, da su bludnice ili svodilje imadu stanovati izvan gradskih cesta, i da ne mogu stanovati u kućama, smještenim kraj samih cesta, nego imadu stanovati na udaljenim mjestima, kod zidova grada Rijeke.“

Prostitutke su bile duboko prezrene od svojih sugrađana pa im nije bio dopušten pristup javnim igrama, plesovima i svetkovinama koje su se održavale u gradskoj vijećnici bilo u doba karnevala ili u nekoj drugoj prigodi. Sve »žene nepoštena života«, bludnice, tajne i javne, imao je satnik pravo izbaciti iz palače.




A da ne bi završili bludno, evo nekoliko medicinskih zanimljivosti.

A jeste li znali...
- da je u Rijeci 1786. godine osnovana prva primaljska škola u Hrvatskoj...
- da je riječki kirurg Antun Grossich prvi 1907. godine prvi je uveo u praksu primjenu jodne tinkture u pripremi za operativne zahvate...
- da je dvije godine nakon Röntgenovih otkrića, u Rijeci se uvodi rendgen u bolničko liječenje...
- da je na Pećinama 2 otvoren prvi sanatorij u Hrvatskoj ...
- da je u Rijeci obavljena prva transplantacija bubrega u bivšoj Jugoslaviji (1971.) 

Nema komentara:

Objavi komentar